Hoe schrijf je moeiteloos teksten voor je website?

Jouw website is jouw kans om aan je klanten te laten zien wie je bent en wat je doet. En nog belangrijker hoe jij je klant kan helpen. Je wilt geen risico lopen dat jij die kans mist. Voor de bewuste ondernemer een extra uitdaging. Omdat je naast je eigen waarde ook je missie om de wereld te verbeteren uit wilt dragen. Vaak wil jij je klanten iets anders vertellen als zij willen horen.

Maak een goede afweging welke informatie voor jouw klant van waarde is. Zo voorkom je dat klanten overweldigd raken en door de tekst het bos niet meer zien. In dit artikel vertel ik je waarom jij als bewuste ondernemer niet zonder heldere webteksten kunt. Ik geef je 3 inspirerende tips en een handige checklist zodat jij niet langer verstrikt raakt in je eigen webteksten.

 

#1 Belangrijke zaken eerst

Kies jouw stem. Ben jij een nuchtere ademhalingscoach? Zorg ervoor dat je op die manier praat! Ben je een spirituele healer? Schrijf jouw website teksten dan vanuit deze stijl. Zo voelen jouw klanten zich niet alleen door het onderwerp maar ook door jouw “tone of voice” aangesproken.  Wees consistent bij schrijven en maak voor je start de keuze of je in de eerste of derde persoon schrijft (voorbeeld:  “Ik help je” en “zij helpt je”).

 

#2 Wat wil je nu eigenlijk zeggen?

“Reading is essential for those who seek to rise above the ordinary”

-Jim Rohn-

 Wordt er in 2022 nog (online) gelezen? Zeker, maar wel anders. Jouw website teksten worden door jouw klanten vluchtig gescand. Maakt het scannen ze nieuwsgierig? Dan nemen ze de moeite om je tekst te lezen. Is de tekst onoverzichtelijk of spreken de subtitels niet aan? Dan is wegklikken de oplossing. Deze drie punten helpen om jouw tekst overzichtelijk en prikkelend te maken:

Titels en subtitels

Zonder titels en subtitels wordt je tekst één lange brei van woorden. Gebruik titels, subtitels en witruimte om je tekst overzichtelijk te maken. Wees niet zuinig! Gebruik voor iedere twee of drie alinea’s titels. Zo help je je klant om je tekst gemakkelijk te scannen en te verwerken. Zorg dat je titels de inhoud weergeven maar je klant wel uitdagen om verder te lezen.

 Alinea’s

Met lange alinea’s raak jij je lezer kwijt. Er zijn veel regels voor het maken van goede alinea’s maar voor webteksten geldt niet langer dan 6 á 7 regels maakt.  Zo neem je klant stap voor stap door je tekst mee.

Duidelijke zinnen

Jouw zinnen zijn het prettigst om te lezen als ze afwisselen qua zinslengte. Test de leesbaarheid van jouw tekst door hardop voor te lezen. Of nog beter laat een ander je teksten hardop voorlezen! Struikel je niet over je eigen woorden? Dan is het ook voor je klant te begrijpen!

#3  Wat telt mee?

Easy Peasy! Je tekst moet lang genoeg zijn om je boodschap over te brengen en zo kort dat je klanten  er graag aan beginnen. Dit wil ik graag aan je toelichten. De ontwikkelingen op het gebied van SEO (Search Engine Optimization) zijn constant in verandering. De vraag hoeveel tekst je nodig hebt om zichtbaar te zijn is niet eenvoudig te beantwoorden. De stelling dat meer tekst een zoekmachine meer context geeft is alleen waar als je tekst waardevol is. Ga uit van je eigen kracht. Schrijf jouw teksten met het doel om je klant te bereiken. Zorg dat je weet welke zoekwoorden jouw klanten gebruiken en gebruik deze in je tekst. Met als doel om je waarde naar je  klant over te brengen maar daarnaast ook om zichtbaar te zijn in zoekopdrachten. Niemand zit te wachten op een ellenlange tekst zonder waarde. Kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.

A Checklist, just for you!

Heeft dit artikel jou geïnspireerd en ga jij  aan de slag gegaan met het schrijven (of herschrijven) van jouw website teksten? Dan heb ik hier voor jouw een praktische checklist.

  1. Heb jij eenvoudig en duidelijk de stappen beschreven die je klant nodig heeft om met jou te gaan samenwerken?
  2. Heb je voldoende feiten en cijfers in je teksten opgenomen om je waarde en expertstatus te benadrukken
  3. Weet je zeker dat jouw klant na het lezen van jouw tekst weet hoe belangrijk jouw dienst of product is?
  4. Heb je gebruik gemaakt van bronnen? Zorg dan dat je deze goed citeert en eventueel links toevoegt.
  5. Heb je de spelling en grammatica gecontroleerd en nagelezen?
  6. Heb je een Call To Action toegevoegd? Vraag de actie van je klant die nodig is!

 

En dan mijn Call to Action! Heb jij het onzekere gevoel dat je nog steeds verstrikt zit in je webteksten? Plan hier één van de beperkte plaatsen in en laat mij met je meedenken! Ik kijk ernaar uit om jou te ontmoeten. 

Hey there!

Wij Zijn Prayanadesign

We houden ervan mensen te helpen zichtbaarheid te krijgen, droomklanten te krijgen en de veranderaars te zijn die ze bedoeld zijn te zijn!

Aanmelden

Ontvang onze Nieuwsbrief

Blijf in contact met ons voor gratis tips, handleidingen, kortingen en andere goodies.

Klaar om te starten?

We’ve got you!

Bekijk onze diensten pagina voor ons aanbod, onze brochure met de details en vul het contactformulier in om met ons in gesprek te gaan.

We bieden een gratis kennismakingsgesprek aan om te voelen of we een match zijn en hoe we jouw bedrijf naar een hoger niveau kunnen tillen!

Meer van onze blog artikelen